blogs

Grenzeloos Vaderen
5 jaar woonde ik permanent in Noorwegen. Met gezin en kinderen op avontuur. Nu woon ik in Amsterdam en pendel ik tussen twee landen. Tussen mijn Noorwegen en mijn Nederland. Tussen het leven van mijn kinderen en mijn eigen leven. Tussen hoofd en hart. Tussen natuur en stad. Vooral tussen 2003 en 2007 schreef ik er wekelijks korte verhalen en columns over. Een deel hiervan is in een Noorse regionale krant gepubliceerd  (Ånadalsnes Avis). De uitgever Wilde Aardbeien heeft een selectie in boekvorm uitgebracht onder de titel Typisch Nedernoors. 

Over leven boven én onder de boomgrens

19 september 2017

‘Zzzzssggg, zsssssggggg’. Het is het geluid van de vellen onder mijn ski’s, terwijl ik naar boven loop. Als ik stop, is het de stilte die me als eerste overdondert. Niet te lang. ‘Zzzzzsssggg, zzzzssssggg’. Zo hier en daar dragen de bomen een wollen dekentje. Guerrilla-kunst waar je het niet verwacht.

Meer lezen

Rakfisk 

Eerder gepubliceerd in 2005 in het boek Typisch Nedernoors

Toen iemand me laatst vroeg om deel te nemen aan een “rakefisklag”, zei ik meteen ja. Wat hij precies bedoelde, wist ik niet, maar het klonk reuze gezellig. Bij aankomst zit het hele gezelschap buiten in een houtgestookte “badestamp”. Fantastisch! Kaarslicht weerkaatst in de sneeuwkristallen. Het formidabele uitzicht op het rondom liggende gebergte maakt het plaatje sprookjesachtig compleet. Terwijl een deel van de genodigden nog wat nabaddert, begeef ik me vast richting woonhuis. Maar met het opendoen van de voordeur, loop ik tegen een geur op die als een zwaar lagedrukgebied in de gang hangt. Wat is dit?? 

Meer lezen
Nieuwsoverzicht

Cursus dialect (voor licht gevorderden)

Eerder gepubliceerd in het boek Typisch Nedernoors

Ik zit aan tafel en buig mij met stijgende verbazing over een in dialect geschreven krantenartikel uit de Sunmørsposten. Dit lijkt verdorie wel weer heel ander akrakadabra dan het Rauma-dialect. Verderop in de kamer speelt Delphi met lego. Ze brabbelt constant in zichzelf en ook nog eens in het Noors. Daarbij maakt ze gebruik van tal van dialectwoorden in combinatie met zinsamenstellingen, zoals ik ze eigenlijk alleen de lokale bevolking hoor gebruiken. ‘Nok så’ dit en ‘nok så’ dat. Ik bespeur een lichte vorm van jaloezie en frustratie bij mezelf.

Meer lezen

Ontwortelde Wolk

Eerder gepubliceerd in het boek Typisch Nedernoors

Tijdens een ontbijt wordt Delphi’s aandacht plotseling getrokken door een stel laaghangende wolkjes boven het Isfjord. ‘Moet je zien wat een mooie witte wolken. Die ene daar zou ik best willen hebben. Weet je wat, voor ik naar school ga, doe ik eerst mijn slaapkamerraam een beetje open, zodat de wolk naar binnen kan gaan.’ ‘Wat ga je er dan mee doen?’ vraag ik nieuwsgierig.

Meer lezen
Nieuwsoverzicht

Wie kan schrijven, kan alles uitleggen

'Maar de belangrijkste woorden zijn de ongeschreven woorden. De woorden tussen de woorden. Pas daarmee wordt lezen een feest'
Hans den Dikken